.... Bismillahirrohmanirrohim ....

" Katakanlah, jika bapa-bapa kamu, anak-anak kamu, saudara-saudara kamu, isteri-isteri kamu, keluarga kamu, harta yang kamu usahakan dan perdagangan yang kamu khuatirkan serta tempat tinggal yang kamu suka itu lebih kamu cintai daripada Allah dan RasulNya dan jihad di jalanNya, maka tunggulah sampai datang keputusanNya. Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada kamu yang fasik." (At-Taubah:24)

Wednesday, March 2, 2011

Jiwaku tandus, semangatku tercalar, IMANKU terus membara.. Allahuakbar!!BISMILLAHIRROHMANIRROHIM..
Tanggal 3 Mac 1924, maka bermulalah tarikh keramat, tarikh kesedihan dan tarikh malapetaka bagi seluruh umat islam akibat kejatuhan khilafah islamiyah di tangan MUSTAFA KAMAL AL-TARTUK..
Pada hari ini, 87 tahun yang lalu merupakan detik kejatuhan Khilafah Uthmaniyah yang mana pada saat itu, Islam tidak lagi berkuasa penuh di atas muka bumi Allah SWT. Pada tarikh ini juga, menandakan berakhirnya kekuasaan kerajaan Islam yang telah diasaskan sejak zaman Rasulullah SAW lagi, Allahuakbar!!

Sungguh menggetarkan jiwa, meruntun penuh iman seorang Muslim.. Pastinya ia amat mendukacitakan kerana tiada lagi kekuasaan yang menghalang kemungkaran dan juga kekuatan membela agama Allah di dunia ini. Islam dinodai dengan berbagai-bagai pengharaman ciptaan manusia yang bernama Mustafa Kamal Attaturk untuk menghalang penguasaan kerajaan Allah di muka bumi. Kenalkah kita kepada musuh kita ini? Siapa itu Mustafa Kamal Attaturk?

Mustafa Kamal Attaturk yang diberi gelaran al-Ghazi (orang yang memerangi). Perkataan Attaturk bermakna bapa orang Turki. Attaturk ialah orang yang bertanggungjawab meruntuhkan Khilafah Islam -Turki pada tahun 1343H (1924M). Beliau dilahirkan pada tahun 1299H (1880M) di bandar salonika, Greek yang ketika itu merupakan taklukan Khilafah Uthmaniyyah. Bapanya bernama Ali Reda Afandi, berkerja sebagai pengawal di jabatan Kastam. Ada yang mengatakan belaiu ialah bapa tiri Ataturk dan bukan bapa kandungnya. . Ada juga yang mengatakan Attaturk oleh Guru matematiknya yang bernama Mustafa. Mustafa bertugas di sekolah Attaturk iaitu sebuah sekolah menengah tentera dan pada ketika itulah beliau tertarik dengan kebolehan Attaturk dalam bidang matematik lalu mencadangkan nama Mustafa Kamal.

Attaturk hidup tanpa isteri dan anak-anak. Isterinya bernama Latifah Hanim hanya mampu tinggal bersamanya selama setahun sahaja kerana tidak tahan dengan kefasikan Attaturk. Kediamannya dipenuhi dengan segala macam kemungkaran daripada arak sehinggalah wanita. Ketika Attaturk terlantar menunggu saat kematiannya, beliau begitu takut jika tidak ada orang yang dapat menggantikannya dan mampu meneruskan apa yang telah dilakukannya sebelum ini. Lalu beliau memanggil Duta Britain di Turki, Bercy Lorren ke kediamannya di Istanbul meminta duta tersebut menggantikannya sebagai presiden. Attaturk mempunyai kuasa untuk memilih pengganti sebelum beliau mati, tetapi duta tersebut menolak permintaan Attaturk.

Mustafa Kamal dikebumikan dalam keranda timah setelah disembahyangkan di istana presiden yang dihadiri oleh beberapa orang pemimpin kanannya yang saling bercanggah pendapat sama ada patut atau tidak beliau disembahyangkan. Jenazahnya kemudian di bawa ke Ankara dalam upacara rasmi. Jawatan presiden kemudianya disandang oleh rakan Attaturk, Esmat Enunu pada tahun 1357H (1937M).

Banyak perubahan yg dibawa oleh Mustafa Kamal Attartuk untuk memansuhkan islam di Turki.
Antara syarat yang dikenakan oleh Mustapha Kamal Attaturk (bekas PM Turki) :-

1. Membolehkan perempuan memakai tudung dengan syarat pakai skirt.
2. Membolehkan lelaki memakai seluar panjang dengan syarat pakai tali leher dan topi(sesuai dengan kehendak barat).
3. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai. Beliau sendiri pernah menari dengan seorang wanita di satu parti umum yang pertama di Ankara.
4. Beliau pernah menegaskan bahawa "negara tidak akan maju kalau rakyatnya tidak cenderung kepada pakaian moden."
5. Menggalakkan minum arak secara terbuka.
6. Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki.
7. Menukar azan ke dalam bahasa Turki. Bahasa Turki sendiri diubah dengan membuang unsur-unsur Arab dan Parsi.
8. Mengambil arkitek- arkitek dari luar negara untuk memodenkan Turki. Hakikatnya mereka diarah mengukir patung-patung dan tugu-tugunya di seluruh bandar Turki.
9. Satu ucapan beliau di bandar Belikesir di mana beliau dengan terang-terangannya mengatakan bahawa agama harus dipisahkan dengan urusan harian dan perlu dihapuskan untuk kemajuan.
10. Agama Islam juga di buang sebagai Agama Rasmi negara.
11. Menyerang Islam secara terbuka dan terang-terangan.
12. Menggubal undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkan undang-undang barat.
13. Menukar Masjid Ayasophia kepada muzium, ada sesetengah masjid dijadikan gereja.
14. Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.
15. Menghapuskan Kementerian Wakaf dan membiarkan anak-anak yatim dan fakir miskin.
16. Membatalkan undang-undang waris, faraid secara islam.
17. Menghapus penggunaan kalendar Islam dan menukarkan huruf Arab kepada huruf Latin.
18. Mengganggap dirinya tuhan sama seperti firaun. Berlaku peristiwa apabila salah seorang askarnya ditanya "siapa tuhan dan di mana tuhan > tinggal?" oleh kerana takut, askar tersebut menjawab 'Kamal Attartuk adalah tuhan" beliau tersenyum dan bangga dengan jawapan yang diberikan oleh askar itu.


Namun, sesungguhnya Allah itu MAHA ADIL LAGI MAHA BERKUASA. Di saat kematiannya, Allah telah mendatangkan beberapa penyakit kepada beliau sehingga beliau rasa terseksa dan tak dapat menanggung seksaan dan azab yang Allah berikan di dunia.

Antaranya ialah :

1. Didatangkan penyakit kulit hingga ke kaki dimana beliau merasa gatal-gatal seluruh badan.
2. Sakit jantung.
3. Penyakit darah tinggi.
4. Panas sepanjang masa, tidak pernah merasa sejuk sehingga terpaksa diarahkan kepada bomba untuk menyiram rumahnya 24 jam.
Pembantu-pembantunya juga diarahkan untuk meletak ketulan-ketulan ais di dalam selimut untuk menyejukkan beliau.
Maha suci Allah, buat macam mana pun rasa panas tak hilang-hilang. Oleh kerana tidak tahan dengan kepanasan yang ditanggung, beliau menjerit sehingga seluruh istana mendengar jeritan itu.

Oleh kerana tidak tahan mendengar jeritan, mereka-mereka yang bertanggung jawab telah menghantar beliau ke tengah lautan dan diletakkan dalam bot dengan harapan beliau akan merasa sejuk.Allah itu Maha Besar, panasnya tak jugak hilang! Pada 26 september 1938, beliau pengsan selama 48 jam disebabkan terlalu panas dan sedar selepas itu tetapi beliau hilang ingatan.

Pada 9 November 1938, beliau pengsan sekali lagi selama 36 jam dan akhirnya meninggal dunia. Sewaktu beliau meninggal, tidak seorang pun yang memandi, mengkafan dan menyembahyangkan mayat beliau.Mayatnya diawetkan selama 9 hari 9 malam, sehingga adik perempuan beliau datang meminta ulama-ulama Turki memandikan, mengkafankan dan menyembahyangkannya. Tidak cukup dengan itu, Allah tunjukkan lagi balasan azab ketika mayatnya di bawa ke tanah perkuburan. Bila mayatnya hendak ditanam, tanah tidak menerimanya. Disebabkan putus asa, mayatnya diawetkan sekali lagi dan dimasukkan ke dalam muzium yang diberi nama EtnaGrafi (kalau tak silap dengar) selama 15 tahun sehingga tahun 1953). Selepas 15 tahun mayatnya hendak ditanam semula, tapi Allah Maha Agung, bumi sekali lagi tak menerimanya. Habis ikhtiar, mayatnya dibawa pula ke satu bukit ditanam dalam satu binaan marmar beratnya 44 tan. Mayatnya ditanam di celah-celah batu marmar. Apa yang menyedihkan, ulama-ulama sezaman dengan Kamal Attartuk telah mengatakan bahawa usahkan bumi Turki, seluruh bumi Allah ini tidak menerima Kamal Attartuk!!! Subhanallah!

Di dunia lagi telah Allah tunjuki keadilan itu. Kita pula bagaimana? Di mana peranan kita terhadap Islam?? sampai bila Islam itu terus ditindas??? Mimpi indah musuh-musuh Islam pastinya tidak akan berpanjangan apabila umat islam kian sedar, insyallah.. Allah pastinya tidak akan membiarkan bumi ini terus dicemari dengan tangan-tangan kezaliman.. Langkah awal bermula dengan inisiatif dari As-Syahid Imam Hassan Al-Banna bermula tahun 1928 dalam menubuhkan jamaah Ikhwanul Muslimin telah merintis jalan kepada perjuangan Ar-Rasul untuk mengembalikan semula khilafah Islamiyyah.

Namun, orang-orang kafir seperti Yahudi dan nasrani akan selalu memusuhi kaum muslimin. Mereka menyukai apa-apa yang menyusahkan kita dan mereka akan selalu melakukan konspirasi untuk berusaha memecah belah dan memusnahkan kaum muslimin. Sesungguhnya Allah SWT berfirman:

“Sesungguhnya orang-orang yahudi dan nasrani tidak akan pernah redha sampai kamu masuk dalam golongan mereka”.(QS.Al Baqarah :120)

Maka, apakah kita masih mampu berpeluk tubuh dan bersenang-lenang? Hanya kebersamaan dan usaha kita semua untuk menegakkan kembali syiar Islam di dunia ini sajalah yang akan menjayakan semuanya. Apa yang paling ditakuti oleh musuh kita, golongan kafir dan munafik adalah apabila semangat dan kesepaduan kita semua. Mengapa perlu kita takut pada mereka kerana sesungguhnya Rasulullah saw juga telah berjanji:

“...Sesungguhnya akan ada Khilafah yang mengikuti metode kenabian”(HR.Ahmad)

Yakinlah, kemenangan Islam pasti akan menjelma! Saat ini kita sudah hampir kepadanya, namun ianya memerlukan usaha daripada semua pihak. Dan adalah ianya menjadi tanggungjawab semua orang dalam menegakkan syiar islam itu. Selagi tidak tertegaknya Islam itu, maka selagi itulah kita WAJIB berjuang memerah setiap titik keringat dan darah yang ada untuk memenangkan Islam. Allah tidak akan bertanyakan tentang hasilnya, akan tetapi Allah akan bertanya apakah usaha yang telah kita lakukan untuk menegakkan kalimah Allah di atas muka bumi ini! Allahuakbar!!

"Sesiapa yang menolong agama Allah, nescaya Allah akan menolongnya dan meneguhkan kedudukannya" (Muhammad:7)

1 comment:

  1. im proud to muslim...........whoever i am. ,alhamdulillah............

    ReplyDelete